We’re coming home

‘The sound of the wind is whispering in your ear. Can you feel it coming back? Through the warmth, through the cold, keep running ‘til we’re there. We’re coming home now, we’re coming home now.’ Dotan (Home)

Leef! leeft zijn eigen leven. Leef! verschijnt in bladen, leeft in mensen voort, verbindt, sluit deuren en opent nieuwe naar werelden vol Leven. Leef! is te koop in boekwinkels, wordt gelezen in uithoeken van het land en doet wat hij wil. Leef! roept op om te Leven, en om de Dood recht in de ogen te kijken.

En ik? Leef! brengt mij dichter bij mezelf. Waar mailboxen volstromen, zet ik steeds vaker mijn wifi-verbinding uit. Mijn leven bestaat de laatste tijd afwisselend uit categorieën, met ‘veel ontmoetingen’, ‘enkele ontmoetingen’ en ‘alleen-zijn.’ ‘Veel ontmoetingen’ is het deel van mijn leven waarin ik contact heb met lezers, de uitgeverij, of journalisten. ‘Enkele ontmoetingen’ zijn de keren waarin ik trouwe vrienden, broers en ouders ontmoet en met hen het Leven vier. ‘Alleen-zijn’ zijn de momenten waarop ik mezelf werkelijk ontmoet. De momenten dat ik schrijf, wandel, lig en balans bewaak zodat ik in de ontmoetingen van de andere twee categorieën mezelf kan blijven.

Lagen van onbelichte kanten van mijn persoonlijkheid werden afgepeld toen de categorie ‘veel ontmoetingen’ de overhand kreeg. Omdat ik mijn verhaal deed, waren de reacties die ik kreeg – positief, ontroerend, krachtig, delend, helend, aanradend, adviserend, of negatief – aan mij gericht.
Nadat ik een aantal dagen uit balans was doordat de positieve reacties mijn dag kleurde met oranje en geel en de negatieve reacties mijn dag grijs en donker maakte, besloot ik mijn laptop uit te doen.
Ik ben op het balkon geploft en heb met Beethoven op de achtergrond en Tirza aan mijn voeten de balans in mezelf weer kunnen ervaren. Anders dan tijdens de ‘vele ontmoetingen’ voel ik alleen geen aandrang na te denken over mezelf. Geen vragen, geen antwoorden, ik leef in het moment. Ik en het leven vallen geluidloos samen. Absolute leegte en stilte. Het Nu.

Nadat ik een weekend wifi-vrij en zonder interactie mezelf kon ontmoeten, sloeg ik mijn laptop weer open. De mailtjes die binnen waren gekomen las ik, maar het weekend had mij het volgende geleerd: tussen de positieve, meest mooie reacties aan de rechterkant en de negatieve reacties aan de linkerkant, vond ik mijzelf. En weet je waar ik bleek te staan? Ik sta in het midden. Noch rechts, nog links, laat ik mijn dag inkleuren. Want wat als ik mij laat leiden door prachtige reacties, die me zo in ontroering kunnen brengen? Wie ben ik dan zonder dat? En wat als ik mij laat beïnvloeden door negativiteit? Wie ben ik dan?

Beter blijf ik mezelf. Categorie ‘enkele ontmoetingen’ en ‘alleen-zijn’ hebben inmiddels weer de overhand. Ik heb geleerd.
En nu in deze regel opschrijf, ben ik gelukkig.

13 Reacties op “We’re coming home

 1. Hoi Laura, wat kan jij mooi verwoorden wat ik soms ervaar. Dank je wel voor dit inzicht, het geeft me vertrouwen mijn leven te leiden zoals ik het wil en me niet te laten leiden door de negatieve, noch de positieve reacties uit mijn omgeving.

 2. He Lau, als ik je zo voor 1 keer mag noemen. Ik heb een jonge vrouw begeleid tijdens haar stervensproces. Deze prachtige jonge vrouw is voor mij een zielsmaatje geworden door alle fijne en openhartige gesprekken die wij hadden. Ik heb met haar een afspraak gemaakt dat wanneer zij boven zou zijn zij mij een boodschap zou geven dat het haar goed ging. Nadat deze lieve schat overleed is zij haar afspraak nagekomen en precies zoals zij het met deze woorden heeft gezegd, ik laat alle lampen knipperen als bewijs van mijn aanwezigheid en dat het me goed gaat. Jij weet dat je doorleeft, jij weet dat je nooit zult verdwijnen uit de harten van al jouw geliefden maar weet ook dat jij de kracht krijgt om jezelf te openbaren op wat voor manier dan ook. Ik wens je alvast een hele goede reis toe en geniet van je nieuwe wereld vol liefde, licht en volmaaktheid. Onze wereld draait door maar jij hebt voor altijd een stempel gedrukt in het hart van vele mensen, het ga je goed Laura.

 3. Lieve Laura,
  Soms is er stilte…..en vind ik geen woorden…..zoals nu. En toch, bedankt Laura, voor jouw openheid, het willen delen van jouw wijsheid en inzichten, jouw gevoel en ervaringen, jouw zelfreflectie. Voor jouw boek. Je hebt, in ieder geval mij een spiegel voorgehouden.
  Voor jou wens ik alleen maar goeds en liefde, voor elk moment, voor het Nu, altijd in het Nu.
  Walter

 4. Hey Laura,

  Ik kom weer even met je ” babbelen “, wat heb je een prachtig en indrukwekkend boek geschreven. Ik wil je bedanken voor al die lichtgevende, mooie en zachte inzichten. Jij leeft echt het leven en dat is een kunst. Ik wil zoveel zeggen maar ik hou het maar kort. Ik heb twee extra boeken gekocht en die stuur ik op naar een vriendin in Portugal en naar een vriendin in Australië. Is het een idee om ook een Engelse versie uit te geven?

  Lieve Laura, veel liefs, Monique.

 5. Hallo Laura,

  Door jou snap ik mezelf soms beter dank daarvoor.

  Agnes

 6. Hoi Laura,

  Geniet ze van de zomer. Ken je het liedje “smile” van Micheal Jackson? Moest daaraan denken toen ik je boek las. Bedankt voor het schrijven.

  Groeten, Marieke

 7. Ik kocht jouw boek, las hem letterlijk in één dag uit en maakte diezelfde dag nog plannen voor mijn droom. Zo mooi om te lezen hoe jij jouw leven deelt, maar nog mooier om jouw levenswijze, genieten van het hier en nu, mee te krijgen. Dank hiervoor! Veel kracht voor de komende tijd en bedankt!

 8. Lieve Laura,
  Wat laat jij de mensen mooie dingen zien. Ik kan bijna niet geloven dat er negatieve reacties zijn daarop. Jij staat zo ver in het leven en zal daar zeker boven staan. Fijn dat er naast jouw schitterende boek een Blog is om je te kunnen blijven volgen.
  Ik zoek en beluister al de liedjes die je laat zien. In september gaan we omdat we daar toch in de buurt komen, de berg bezoeken die jou zoveel inspiratie heeft gebracht. Je hebt 3 prachtige broers en ouders waar je met recht trots op kan zijn. Ik ben bijna 3 keer zo oud als jij bent maar leer van je mooie woorden en gedachten, waardeer ook des temeer mijn eigen gezondheid. Ik hoop van harte dat het leven jou nog een poosje toe mag lachen.
  Liefs van Trudie.

 9. Lieve Laura,
  Mooi hoe je in de stilte jezelf weer vond… Je bent vaak in mijn gedachten… Lieve groet Annet

 10. Mooi hoor. Door te ont – moeten ontmoet je het leven weer. Inspirerend!

 11. Mooi Laura, ik heb aan je gedacht, want weet hoe confronterend media-aandacht kan zijn. Knap en fijn dat je de balans weet te vinden en gelukkig bent met je zelf. Mooi ben je!

Reageren is niet (meer) mogelijk.