Hoop, ongeacht de afloop

‘You could say I lost my faith in science and progress. (…) You could say I lost my sense of direction. (…) If I ever lose my faith in you, there’d be nothing left for me to do.’ Sting (If I Ever Lose My Faith In You)

‘Diep in onszelf dragen wij hoop,’
zo begint het prachtige gedicht van Vaclav Havel over hoop. Het verdere gedicht, dat je hieronder volledig kunt lezen, spreekt over het hebben van hoop, hoe hoop kan worden beleefd, wat hoop betekent.
Ik denk veel na over het hebben van hoop. Wat is dat toch met hoop? Hoop is alsof er ergens anders in de tijd, in de toekomst, méér, béter en fijner leven zal zijn. Alsof ik door het hebben van hoop op lichamelijke genezing de positieveling ben, degene die nog vertrouwt op een goede afloop. Hoe reëel is het dan om hoop te hebben? En is een goede afloop enkel afhankelijk van lichamelijke conditie?

Ik heb geen hoop op een beter, of fijner leven in de toekomst. Nieuwe technieken, nieuwe behandelingswijze, voedingsadviezen, of levenswijzen die tumoren zouden laten verdwijnen: ik lees het wel, maar alsof het voor andere passanten is dan voor mijzelf.
Ik heb geen hoop op lichamelijke genezing: die liet ik al vroeg vorig jaar varen. Wat daarvoor in de plaats kwam, was vele malen groter dan hoop op genezing: dagen beleven zonder verwachting, zonder hoop op iets moois, iets vreugdevols. Juíst daarom konden de dagen mooi zijn en zo vreugdevol. Door het loslaten van verwachtingen over de toekomst, wordt het heden het allerbelangrijkste. Door het loslaten van hoop als toekomstbeeld, werd ik een hoopvol persoon.

Is hoop op genezing het fijnste wat iemand met een ziekte kan blijven behouden? Ik denk het niet. Met het blijven houden van hoop op genezing in de toekomst zou ik nu onrustig zijn. Ik ben gewend geraakt aan mijn toekomst en in die realiteit heb ik rust gevonden. Ik heb geleerd mijn lichamelijke conditie en mentale conditie langzaam van elkaar te scheiden. Ik heb daarom geen hoop op lichamelijke genezing, maar op het mooier worden van mijn mind. Daar kan ik op voort borduren, haar conditie is mij zoveel waard.

Ik eindig graag met de laatste strofe van het gedicht van Vaclav Havel:
‘Hoop is niet hetzelfde als optimisme,
evenmin de overtuiging
dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is,
afgezien van de afloop, het resultaat.’

De hoop op genezing los te laten, voelt bevrijdend.
Waarop hoop jij? Ik hoop vandaag voor jou op een mooie dag, vol hoop voor de zinvolheid van vandaag, los van de afloop.


 

Klik op de afbeelding om het volledige gedicht over hoop van Vaclav Havel te lezen.

 

blog 23.

23 gedachten over “Hoop, ongeacht de afloop”

 1. Lieve Laura,

  Ik heb meerdere interviews van je bekeken, en de kracht, de liefde, en de puurheid die jij uitstraald en in je hebt, zijn ongelofelijk. Ikzelf kan me nogal snel druk maken om kleine (onbelangrijke dingetjes)maar jij hebt mij nu al geleerd om meer te genieten. Dank daarvoor!hoop dat je nog een fijne tijd tegemoet gaat. GroetjesBarbara.

 2. Prachtige Laura,

  Ongekend en ongezien ben je vandaag regelrecht mijn hart binnengevlogen. De wereld wordt zoveel mooier door mensen zoals jij.
  Dank mooie vrouw, je bent er gelukkig nog en HOOPelijk nog heel lang. Je laat nu al voor velen veel na..
  Leef!

  Liefs, Henriëtte.

  • Beste Laura, Beste (“andere”) Henriëtte,
   Bestaat toeval?
   Gisteren zag ik jou, Laura bij “RTL late night”. Geraakt door jou, om allerlei redenen en vanuit gedeelde liefde en dankbaarheid voor het NU zocht ik jouw blog en las een paar van de eerste stukjes over jouw leven. Las het gedicht “Hoop” en de eerste reactie erop , vol herkenning! Deze reactie had ikzelf geschreven kunnen hebben. Wat schetste mijn verbazing:
   Deze reactie komt van een vrouw die dezelfde naam draagt als ik, namelijk Henriëtte.
   Toeval! Cadeautje van het NU. Het maakt deze gewone dag direct bijzonder! Vandaag is voor mij, een bijzonder gewone dag!
   Dank jullie wel, dank-je-wel leven.
   Lieve mensen, Laura en naamgenoot Henriëtte, HOOP voor jullie op hetzelfde!
   Fijn NU!, liefs

 3. Beste Laura,

  ik heb je boek Leef met veel aandacht gelezen. Mooi geschreven en ook heel herkenbaar voor mij. Ik ben een vrouw van 50 jaar en wordt nu palliatief behandeld voor baarmoederhalskanker. Ik heb 2 kinderen en een partner. Toen ik hoorde dat ik ziek was en niet meer beter kan worden wist ik meteen dat ik de periode dat ik nog leef positief in ga vullen. De persoonlijke groei die je als mens door mag maken is prachtig en de moeite waard. Moeilijk als je kinderen hebt maar ik hoop ze zo ook een erfenis mee te geven. Al is het nieuws wat je krijgt slecht je hebt altijd een keuze hoe je met het nieuws om wilt gaan.
  ik geniet er van alles om me heen en ben trots op wat ik van mijn leven gemaakt hebt.
  bedankt voor je mooie boek, en ik wens je al het mooie van de wereld toe.
  Lieve groetjes Anneke

 4. Hoi Laura,

  Ik kreeg de uitzending bij Knevel&vdBrink doorgestuurd van een goede kennis en ik heb genoten van je, dank je voor je verhaal daar! Je brengt zoveel herinneringen naar boven naar mijn vriend op de lagere en middelbare school. Hij stond destijds voor een vergelijkbare keuze en heeft toen ook heel bewust gekozen (de omstandigheden waren wel wat anders, maar in essentie komt het wel op hetzelfde neer). Door hoe hij leefde en ook dankzij een klein boekwerk van zijn vader, heeft hij mij geïnspireerd om te genieten van elke dag. Juist door aandacht te geven aan wat je ziet, dan ook echt kijken en proberen dat moment te beleven, zijn de dagen zoveel intenser en mooier. Als je dat eenmaal echt beleeft, is elke dag zoveel rijker en mooier. Wel lastig als je collega’s vragen of je een leuk weekend hebt gehad, dan heb je zoveel beleefd dat je nauwelijks weet waar je moet beginnen. Ik beschouw dat maar als een luxe probleem 😉

  Doordat ik hem in mijn dagelijkse leven terug laat komen, kan ik het ook dagelijks beleven, waardoor de “geniet van elke dag” voor mij ook zoveel meer inhoud. En natuurlijk zijn er ook tijden waarin ik het moeilijk heb gehad, maar dan is het erg fijn als je zo’n boekje nog eens kunt pakken en weet waarom je mag leven en mag genieten. Ik hoop dat veel mensen dat ook krijgen van jou en vooral ook van je boek! Dus geniet er van, dan kunnen anderen weer genieten van jou! Ik zal je zeker volgens, want je bent echt een erg mooi persoon!

  Mooie dag gewenst,
  Richard

 5. Lieve Laura,

  Niets dan bewondering voor jouw opvatting over het leven. Het maakt mij beschaamd omdat ik iemand ben die lichamelijk gezien kerngezond is, maar door mijn negatieve denken en onvermogen om de zogenaamde controle over leven en dood los te laten, krijg ik fysieke klachten, word ik beheerst door angst en verdriet en geniet ik niet van iedere dag die ik krijg. Ik kan een hoop van je leren… Gewoon zijn en het mooiste maken uit elke situatie. Wat een levensles! Ik wens je veel mooie, onvergetelijke momenten toe en een glimlach op je gezicht die doorwerkt in de mensen om je heen. Veel liefde toegewenst,

  Annette

 6. Het definitieve in je leven ervaren als een genade als je de hoop op het onmogelijke en definitieve los kunt laten geeft rust en een weten dat er meer is dan dit fysieke leven.
  En dat geeft hoop in die zin van dat het goed is zoals het is. Ook je verdriet en de zwaarte
  die er toch af en toe ook is. Het besef dat dierbaren pijn hebben doet dan nog het meeste zeer maar geeft ze toch ook weer berusting dat ook dat mag zijn. Zeker herkenbaar ook al gaat het hier bij ons even om een andere situatie. Het maakt niet uit waar je bent, je bent en blijft er altijd. Ik hoop voor jou dat jij en je ouders en dierbaren dat ook mogen ervaren. Bedankt Laura, dit soort woorden doet goed. In die zin geef je veel mensen ook troost. Een heel fijn leven en dat je dit voor altijd vast mag houden.

 7. Lieve Laura,

  Jij geeft ons hoop! Bedankt.
  Wij wensen je elke dag opnieuw alle vreugde toe.
  heel veel liefs.
  yasmine uit curacao

 8. Hoi Laura,

  Mijn man Jan en ik zijn een paar uur geleden aangekomen in Bourg d’Oisans, een dorp aan de voet van de Alpe d’Huez, hier zal in de komende week weer door duizenden mensen gefietst, gelopen en vrijwilligerswerk gedaan worden. de opbrengt komt ten goede aan KWF-kankerfonds. Als er ergens hoop en saamhorigheid is, is het hier!

 9. Lieve Laura,

  Wat een moedig mens ben jij! Respect ook voor de manier waarop je nu in de leven staat.
  Boven aan de blog stond: If I ever lose my faith in you, there’d be nothing left for me to do.’ Ik hoop en bid dat dit alles je dichterbij God brengt en je mag weten dat je in Christus in Hem geborgen bent. Dan is er ook leven in eeuwigheid.

 10. Hoi Laura,

  Mooi blog bericht.

  Vandaag je boek ontvangen van de uitgever met een winactie voor mijn website. In de zon vandaag erin begonnen en bijna uit.Respect! Iedereen moet het lezen ;-).

  Warme groet, Marian

 11. Mooi gezegd, jij bent iemand die nu leeft, en in balans met de wereld, volgens mij.

 12. Lieve Laura.
  Gisteren hoorde ik ineens je naam bij spijkers met koppen. Wat had je een mooi en ontroerend verhaal!!!!!! Je vertelde het zo goed en eerlijk en ik voelde de ontroering en je hoop door de ether. Je verhaal is voor mij met een chronische ziekte zo herkenbaar. Opstaan met de hoop en van elke dag de vruchten plukken. Heb daar vorig jaar op een feestje bij Corrrien(mijn zus) nog met Rianne over gesproken. Lieve Laura,ik heb heel veel respect voor je en wens je heel veel hoop,moed en zon met mooie bloemen in je leven toe. Hartelijke groet van Laura Maris. Ps. ik ga je blogs lezen.

  • Hoi Laura, wat prachtig dat je herkenning vond ik het interview afgelopen zaterdag. Inderdaad de dagen plukken, Leven en genieten, gepaard met hoop. Dankjewel voor al je wensen, Leef! Laura

 13. Lieve Laura

  Hoop is zoveel meer dan de hoop op iets goeds, dan hopen op het onmogelijke of hopen op dat waarvan wij weten dat het niet bestaat. Hoop kan ook gehaald worden uit de veel kleinere betekenis van het woord. Jou boek en teksten hier in deze blog kunnen voor vele mensen een vorm van hoop zijn. Bewust ben jij bezig met een manier van leven en omgaan met je ziekte die alle waardering behoort te krijgen. Maar onbewust ben je ook bezig om mensen in eenzelfde positie aan het denken te zetten, hen het gevoel te geven dat er hoop is. Niet hoop op genezing misschien, maar hoop op keuzes en een leven hoe lang of kort ook die men zelf kan bepalen. Foute keuzes bestaan hier niet in. Je bent een bijzondere vrouw een grote steun en bewondering voor en door velen. Dankje daarvoor. Ronald.

  • Beste Ronald,
   Dankjewel voor je prachtige bericht.

   In mijn boek Leef! begin ik elk hoofdstuk met een citaat uit een songtekst. Het dankwoord eindigt met de ‘Sharing song’ van Jack Johnson. Hij zingt: ‘It’s always more fun, to share with everyone.’ Ik vind het mooi dat je jouw ervaring met mij hebt willen delen.
   Share with everyone! En voor nu:
   Leef! Fijne dag, Laura

   • Lieve Laura,

    Dankje voor je berichtje en je bedankje. Toch is die niet nodig, het zijn jouw teksten het is jouw verhaal die mijn woorden konden vormen. Een boek, een blog een manier van leven is wat mij geraakt heeft. Ik ben zelf gezond, prijs mij gelukkig hiermee, maar zie en heb helaas zoals zoveel mensen wel kennissen om mij heen die het ook is overkomen. Ieder gaat er op zijn eigen manier mee om zo hoort het ook en zo moet het ook altijd gerespecteerd worden door mensen er om heen. Ik kende jou niet en kan ook niet zeggen dat ik je nu wel ken los van je blog. Ik hoorde je een paar weken geleden toen ik in de auto zat en jij te gast was op radio 1. Ik vond jouw verhaal indringend heb met diep respect geluisterd naar je verhaal naar je keuzes. Zoals jij mij hebt geraakt zul je nog veel meer mensen bereiken.
    En dan gaat het veel verder dan letters in het boek, een regel in je blog. Het gaat om wat jij achterlaat als mensen het lezen of je verhaal horen. Voor mensen in dezelfde situatie een stukje bewustwording, over keuzes over vooruitkijken of zelfs steun. Maar misschien nog belangrijker voor mensen eromheen, die hopelijk zien dat keuzes, welke dan ook gerespecteerd mogen en misschien wel moeten worden.

    Dat een leven op zoveel verschillende manieren geleefd kan worden, maar dat het belangrijkste is dat je “leeft” op je eigen manier

    Ronald

    • Lieve Laura,
     Wat een schitterende reacties allemaal, stuk voor stuk. De tekst van Ronald heb ik mij helemaal in kunnen herkennen. De tekst over de hoop heb je zo mooi geschreven en heeft mij diep geraakt, evenals je hele boek. Ik ga het nog een keer lezen want jouw positieve levenswijze geeft mij hoop voor de toekomst. In het jaar 2009 heb ik zelf in een ernstige depressie gezeten en heb toen ook geen hoop gehad voor de toekomst. Ik heb het leven toen niet meer zien zitten. Gelukkig ben ik er weer uitgekomen, dankzij een geweldige psycholoog. Maar zij zei ook tegen mij: “Je hebt het zelf allemaal gedaan”. Dat is misschien wel waar, maar ik heb de tools gekregen om er mee om te gaan. Ik heb daarom ook een boek geschreven over de huidige samenleving, de gehaaste en onpersoonlijke samenleving en heb het over mijn depressie gehad en hoe ik dat heb overwonnen. Ik wil daarmee andere mensen weer hoop geven dat er weer uit is te komen. Ik hoop mijn boek op het eind van het jaar uit te brengen.

     Jouw boek en je mooie blog geven mensen weer hoop in de toekomst door van iedere dag te genieten van het moois in het leven. Zoals je zelf ook in je boek heb geschreven: als je dingen vandaag wilt doen, gewoon doen en niet uitstellen. Jouw positieve uitstraling geven heel veel mensen moed en kracht om te leven!!!

     Dank je wel voor je mooie boek en je blog en zal het nog vele malen lezen om inspiratie op te doen.

     Hartelijke en lieve groeten van,

     Paul

 14. Oh ja, pluis van de Paardenbloem als gebaar: “Ik ben vrijheidslievend”. Ik denk op de adem van de wind!

  • Hoi Nick, Dankjewel voor je bericht! 🙂 Wat een mooie combi, de paardenbloem en dit gedicht. Die is trouwens per toeval tot stand gekomen, maar na jouw uitleg extra passend. Fijne avond! Laura

 15. Mooi hoor! Bedankt voor de krachtige woorden. Inderdaad ook een bijzonder gedicht daarbij.

 16. Hoop doet leven. Leven is zijn, zijn is het nu, nu is beleven, beleven is genieten van het moment, beleven is alles wat is, alles is je ziel, je ziel beleeft ,, de ervaring,, de ervaring van de kern waarom je in essentie hier bent. Liefs mij

Reacties zijn gesloten.