Kijken in mijn ziel

‘Fixing up a car to drive in it again. Searching for the water, hoping for the rain. Up and up, Up and up.’ Coldplay – Up&up

In de kerstvakantie ben ik te zien in de serie ‘Kijken in de Ziel’ van Coen Verbraak. René Gude had Coen hiervoor benaderd, omdat het hem waardevol leek naast de seriesreeks ‘Kijken in de Ziel’ rondom professionals (als rechters en artsen) nu ook mensen aan het woord te laten over iets waar iedereen op een goed moment mee te maken krijgt: de dood. In de serie gaat het met name over wat de laatste fase van het leven voor kleur en reliëf heeft, en hoe het leven eruit ziet als de horizon steeds dichterbij komt. De serie is gemaakt vanuit de gedachte dat het sterven van de één het levensvuur van heel veel anderen kan aanwakkeren.

Ik stuitte op een bijzonder fenomeen toen ik een kleine maand geleden het complete eindresultaat las (er verschijnt ook een boek van de uitgewerkte interviews) en bekeek. De opnames hebben plaatsgevonden in maart, toen ik merkte dat het leven eigenlijk best normale contouren aan ging nemen, maar de dood me nog altijd sterk bezighield. Ik weet nog dat rond die tijd René, een inspiratiebron van mij en degene die mij had voorgedragen voor deze serie, zojuist was overleden. De dood was plotseling weer ontzettend dichtbij. Kwetsbaar was ik. En ook: op de rand van de dood bezig mij steeds meer naar het leven te richten. Want met mij ging het immers nog steeds goed. En zo is het een letterlijke mini-kijk in mijn ziel van dát moment.

Ik keek het resultaat dus terug en dacht: wat ben ik gegroeid het afgelopen jaar. En: ik herken mezelf niet per se in die opnames, de emoties van dat moment heb ik in de maand maart gelaten. Het voelde daarmee plotseling ongemakkelijk dat dit op de nationale televisie zou komen.
Maar toen besefte ik: sta ik mezelf dan niet toe te veranderen? Is het niet prachtig dat ik kan zeggen, dat dit jaar vol leven stond en ik aan het begin van dit jaar die weg nog zoekende was?
Dat we onszelf ook de mogelijkheid mogen geven, dat door middel van ervaringen en inzichten die in de loop van de tijd komen, we nieuwe perspectieven aangeleverd krijgen? Het is uiteindelijk een luxe probleem wat ik heb: dat ik kan zeggen: ‘dat ik er toen zo over dacht, was volledig de waarheid van dat moment, maar dingen hebben zich mogen ontwikkelen.’ Zeker in vergelijking met mijn medeserie genoten. Toen zei ik dat het niet heel waarschijnlijk was dat ik opnieuw ging studeren, maar hoera! de tijd heeft nieuwe perspectieven gegeven. In mijn boek schrijf ik over mijn begrafenisfilmpje, maar hoera! de tijd maakt dat het filmpje inmiddels al twee en een half jaar oud is en daarmee er een hoop nieuwe dingen zijn gevormd. Dingen, standpunten, gevoelens, seizoenen: alles verandert in de tijd.

Dat maakt de waarheid van toen overigens niet anders en de serie daarmee niet minder waardevol. Ik kijk er naaruit te leren van René en al die anderen. En ik kijk ernaaruit mezelf te zien en te denken: daar stond ik toen en nu sta ik hier. Een hoop ervaringen rijker en wellicht wijzer bovendien.

Kijken in de ziel is te zien op NPO2, om 21.05 uur op 4 en 11 januari.

26 Reacties op “Kijken in mijn ziel

 1. Ik ben ook heel benieuwd hoe het met je gaat Laura…x

 2. Lieve Laura, ben zo benieuwd hoe het met je gaat nu op 1 januari 2017!!

 3. Je blogs lees ik graag.
  Ze zetten me aan het denken en dat heb ik nodig.

 4. Jouw blog, jouw boek en daaruit volgend een prachtige indringende en emotionele voorstelling gespeeld door Amy.
  Ze hebben me diep geraakt.
  Fix you
  Hoop je nog steeds een heel rijk leven hebt.

 5. Lieve Laura .

  Kijken in de ziel een programma waar ik veel van heb geleerd .
  Dat hoop ik ook voor jou.
  Je ziel legde jij bloot en dat deden ook anderen en dat vond ik flink.
  Heb geen spijt of berouw vond het heel goed dat je het deed.
  Nu kijk je de toekomst weer diep in de ogen met een lach en soms ook een traan.
  Jij hoeft je niet uit het veld te laten slaan.
  De tijd heb jij gekregen en ging verder met je leven.
  De rest deed je zelf maar vergat niet het moment van je leven en haalt alles uit je leven.
  En zo mag jij van alles beleven.
  Hoop en wens voor jou dat je nog veel mooie dingen zult beleven in jou leven.

  Liefs Bert Schuurman

 6. Wat een ontzettend mooi mens ben je. Dat moest ik even kwijt.

 7. Hoi Laura, je bent jong en mooi en kwam hierdoor onverwacht met de meest indrukwekkende uitspraken van allemaal. Of is het misschien helemaal niet onverwacht, maakt je leeftijd extra indruk óf worden mensen misschien wat ‘minder mooi’ met de jaren? Wat het ook is, ik wil je graag bedanken voor je prachtige bijdrage aan het programma en hierdoor, aan vele Levens.

 8. Lieve Laura,

  Wat ben jij een bijzondere vrouw. Vol liefde en acceptatie. Je straalt zoveel goeds uit. Puur en authentiek. Zoals jij leeft en bent zo zouden we allemaal willen zijn. Jij bent het. Het voorbeeld en verschijning van ware liefde en vrede. Je bent ook buitengewoon intelligent. Lieve mooie Laura ik wens jou nog vele mooie momenten en dank je voor wie je bent. Warme knuffel voor jou en Tirza.

 9. Ademloos heb ik beide afleveringen gekeken en wat herkenbaar, ontroerend en mooi onder woorden gebracht.
  Nu kan ik niet wachten om je boek te kopen en te lezen vooral omdat ik zelf ook weer te maken heb met uitzaaiingen, chemotherapie het hele gedoe.
  Fijn dat het programma over dit onderwerp gemaakt is ik spoor ook al mijn vrienden aan het te kijken omdat het ook zo dicht bij mijn gevoelens ligt en wat kun je het prachtig vertellen.
  Ik heb veel respect voor je ook met het oprichten van je foundation.
  Je doet ertoe ….

  Petra

 10. Beste Laura,

  “Dat is alles wat het is” zo eindig jij in de uitzending ” Kijken in de ziel”. Wat een bijzondere en mooie woorden. Met deze woorden benadruk jij op een zeer speciale wijze je boodschap: “Leef!”
  Dank je voor jouw geschenk aan ons.

 11. Beste Laura,
  Je deelname aan het programma “Kijken in de Ziel” van Coen Verbraak heeft grote indruk op me gemaakt door de rust en wijsheid die je uitstraalde. Toen ik je blog ging lezen, kwamen de volgende ideeën bij me op:
  1. Door je karakter + opvoeding + je ervaringen de afgelopen jaren is de ontwikkeling van je levenswijsheid en het vermogen deze onder woorden te brengen enorm gegroeid en overtreft die van veel oudere mensen, is mijn indruk. Vergelijkbaar met het leven van Etty Hillesum, die je noemt in je blog, en Anne Frank, die ook al zo jong op soortgelijke wijze ‘in het leven stonden’. Jij zit wat betreft je leef-tijd tussen hen in.
  2. Naast de (cerebrale) filosofie van René Descartes is het misschien een goed idee je (verder) te verdiepen in het Taoïsme en speciaal op het idee van ‘Wu wei’ (= ong. Let it be, go with the flow). Volgens mij zul je hier ontzaglijk veel in herkennen.
  3. Met je boek en je deelname aan TV-prgramma’s als die van Annemiek ? , Arie Boomsma en vooral Coen Verbraak zul je –ondanks jezelf — toch je leven met minstens enkele tientallen jaren ‘verlengen’ na je dood die, hoop ik, pas in de verre toekomst zal liggen (; sorry, dit is zoals ík hier tegenover sta, ik weet dat jij er een iets andere mening over hebt)! Hoe dan ook, het lijkt me een enorme troost voor je familie en vrienden dat zij deze herinneringen aan jouw persoon zullen hebben en voor jou, nú al, een grote eer dat Coen Verbraak zijn programma afsluit — als een soort ‘conclusie’ van de twee afleveringen — met jouw, schijnbaar zo eenvoudige, woorden.
  MIJN conclusie : bedankt voor wat je ons aan rust, aanvaarding en wijsheid hebt gegeven…

 12. oh als ik God was, dan zou er geen leed meer zijn.
  Niet onder de mensen en de dieren.
  En Laura zou voor altijd voortleven, ja Laura zeker!
  Maar ook de andere zeer aardige mensen die ik zag bij kijken in de ziel.
  Ach was God maar geen creatie van de mensen, maar de creator van de mensen.
  Geloof jij in een God Laura?

 13. Beste Laura

  Dank voor al je wijsheid.
  Ik probeer er mijn voordeel mee te doen en wens jou veel kracht toe.

 14. nou zeg
  heel toevallig heb ik net je boek uit,wist niets van je ,was geroerd door je boek en dacht eerlijk gezegd dat je 2015 niet zou halen
  en wat schets mijn verbazing : zie ik je ineens in levende lijve op de buis
  en wat zie je er nog super uit!!!!!
  Heb nog een fijne tijd
  lieve groet
  wilma

 15. Lieve Laura,

  ik heb het eerste deel zojuist gekeken. Je hebt me geraakt en geïnspireerd. Dankjewel daarvoor. Ik wens je alle goeds!

 16. Wat een prachtig interview Laura, dank je wel. Erg bijzonder om jouw gedachten te mogen aanhoren. Zeer hoopvol en vol kracht. Sterkte jij!

 17. Prachtige blogs, prachtige serie. Ik ben sprakeloos en onder de indruk van je wijsheid.

 18. Beste Laura,

  Ik heb vlak voor mijn hersenoperatie (14 dec jl) je boek “leef” gelezen. ( het ligt nog steeds op mijn nachtkastje)
  Je boek gaf mij nieuwe inzichten en ik werd mij als maar meer bewust, dat ik mij niet door de angst moest laten lijden. Maar leven en genieten en mij nog meer bewust worden van alle mooie gebeurtenissen ( hoe klein ook) om ons heen!
  Dank je wel daarvoor!
  Ik wens je het allerbeste en dankjewel voor het delen van je verhaal!

  Liefs Esther

 19. “De tijd heeft mij meer perspectieven gegeven” schrijf je. Dat heb je zelf gedaan Laura, jij hebt perspectief aan de tijd gegeven!

 20. Prachtige beschrijving van jouw realiteit die zich voltrekt op een onnavolgbare en onvoorspelbare wijze maar in een positief universum dat jij zelf realiseert Laura!♡

 21. Ik vind het fijn om te zien dat leven een voortdurende schakeling is van verrassingen heel veel geluk voor je en vertrouwen x

 22. Wauw, ik ben onwijs benieuwd naar de afleveringen! En ik vind het mooi dat je zo kunt terugkijken. Fijn dat tijd achteraf gezien altijd nieuwe kansen heeft gegeven die je van te voren niet had verwacht. Liefs!

Reageren is niet (meer) mogelijk.