Purpose of Life

‘Living in the moment, living my life. Easy and breezy. With peace in my mind, with peace in my heart, with peace in my soul.’ Jason Mraz (Living in the moment)

In ieders leven zijn er van die momenten waarop je je afvraagt: waarvoor ben ik werkelijk aan het doen wat ik doe? Doe ik het voor mezelf, of voor een ander? Werk ik voor succes, financiële vrijheid, mentale vrijheid, geluk, of doe ik alles wat ik doe uit angst voor het gebrek aan al die dingen? En hoe bepaalt een ander de waarden van mijn gedrag?
Sinds vorig jaar krijg ik meestal te horen – als ik hardop vraag wat het doel is van het leven, van mijn leven, wat de purpose of life is – dat het resultaat van mijn handelen in ieder geval plezier moet bezorgen.
‘The purpose of your life is joy!’
Nu, toen dat voor het eerst tegen mij werd gezegd, vond ik het nogal simpel. En vroeg ik mij af, is plezier in wat je doet genoeg? Wat is de purpose of life?

Het afgelopen jaar vroeg ik het meerdere mensen. In het verre Oosten vertelde een gepensioneerde Australiër mij dat met de purpose of life vast bedoeld wordt dat de mensheid nageslacht moet krijgen. Dat het doel van het leven is, om leven door te geven. Ik vroeg hem daarop of hij zelf kinderen had, wat hij ontkende. Dus was zijn doel dan mislukt?, was mijn wedervraag. Vanuit biologische invalshoek vond hij zijn leven inderdaad mislukt, maar hij was niet getreurd: hij was leraar geweest en had daarmee figuurlijk levens doorgegeven, in de vorm van wijsheid en liefde.

Weer een ander wist mij te vertellen dat het doel van het leven niet enkel in plezier kan liggen, omdat een mens van leuke dingen moe wordt. Dat een teveel aan leuke en plezierige dingen de blik vertroebeld. Dat een teveel aan leuke en plezierige dingen niet meer doet inzien dat die dingen zo leuk en plezier zijn. Hij vond dat het leven bestond uit verplichtingen in vorm van werk, waar een graad van contentheid in te behalen viel. En dat een mens op die manier zingeving in zijn leven kan ervaren.

Een arts zei mij in haar spreekkamer eens: ‘your purpose is joy, your birthright is freedom.’ Waar de mensheid vaak denkt dat het grote doelen zijn die nagestreefd dienen te worden, kun je het, volgens mijn arts, ook gemakkelijk maken: joy en freedom. Maar is dat wel zo gemakkelijk? Hoeveel mensen hebben nu én joy én freedom? Toen ik dat vroeg, glimlachte ze en zei: ‘Hoe bijzonder is het niet, jij hebt beide.’ Waarop ik haar wazig aankeek en op de terugweg naar huis lachend door de regen fietste. Joy en freedom, ik ben het beide!

Als klein meisje vertelde mijn ouders mij altijd dat met het doel van het leven wordt bedoeld dat je je talenten inzet. Dat je, zo hielden mijn ouders ons voor, als je ergens plezier in hebt pas werkelijk je talenten kunt gebruiken en dat geld dan van secundair belang is. Ik ben dus heel erg opgevoed met de slogan ‘doen wat je leuk vindt.’
Maar, zo leerden mijn ouders en later het leven mij: soms moet je door diepe dalen, voordat de top bereikt kan worden. Soms is een tegenslag gepaard met pijn en verdriet slechts de eerste kilometer van een lange, glorieuze wandeltocht vol bloei en mooie bergtoppen. Het leven kan niet enkel bestaan uit plezier, maar dat is niet erg als de basis in jezelf steunt op pilaren van liefde en passie voor de dingen die je doet en voor wie je bent.

En mijn gedachten over de purpose of life? Ik ervaar steeds meer dat het doel van het leven moet worden losgelaten, om werkelijk te genieten en om de dingen te doen die ik leuk vind. De vraag wat het doel van het leven is, is te groot om te bevatten, dus houd ik mij niet meer dagelijks bezig met deze intrigerende vraag. Het leven ís gewoon het leven. En dat is al buitengewoon genoeg. Denken aan het doel leidt enkel naar vergezichten, terwijl de weg naar alle doelen toe het meest belangrijk is. In mijn boek Leef! schrijf ik al dat de zin van mijn leven de zin is die ik eraan wil geven. En die zin, is voor mij vandaag. Zonder groots doel het leven tegemoet te treden en te weten, te voelen, dat het zinvol is. Dat een leven zinvol is geleefd te worden, in al haar schoonheid. With peace in my mind, my heart & soul.

8 Reacties op “Purpose of Life

 1. Ik moest na dit mooie artikel denken aan eencitaat van Alexander Smit, de zin van het leven is dat je er zin in hebt…

 2. Wat je schrijft lees ik graag. Het ordent mijn verwarde gedachten over zaken waar ik vaak zelf niet uit kom. Je boek Leef en je blogs trekken me uit de toekomst terug naar het nu.
  Het is veel fijner leven in het nu. Dank je voor het terugbrengen vanher nu.

 3. Dank je wel dat je hebt weten te verwoorden hoe kanker je kracht werd.
  Het kan iedereens laatste dag zijn, maar jij leeft het.
  Jij hebt voor mij oude wijsheden nieuw leven ingeblazen…!

  Mocht je in het Vondelpark een vrouw van ‘in de zestig’ op een gele fiets naar je zien
  zwaaien, weet dan dat ze je daarmee nogmaals bedankt…!
  Over de zin van het leven heb ik eens in deze zin het antwoord gelezen:
  ‘Have no destination and you will not get lost.’ (Tyohar)

 4. Wat een mooi einde van deze dag….
  Weer een prachtig verhaal van jou!
  Dankjewel Laura, voor het delen met ons!

  Warme groet,
  Eline

 5. “Het leven is gewoon het leven en dat is al buitengewoon genoeg”. Mooier en treffender kan zingeving bijna niet worden geformuleerd Laura!

Reageren is niet (meer) mogelijk.