Vrijheid van gedachten

‘I will learn, I will learn to love the sky I wander.’ Mumford & Sons (Hopeless Wanderer)

Betekent het niet kiezen voor levensverlengende behandelingen ook het niet willen weten wat er zich afspeelt in mijn lichaam? Die vraag hield mij kort hiervoor bezig, omdat ik een afspraak heb in het ziekenhuis, waarvan ik mij afvroeg wat mijn redenen waren voor het bezoek.

Ik heb het geluk een arts te hebben die keuzes ten alle tijden bij mij neerlegt en daardoor mij mijn eigen loop in mijn leven op een heel actieve manier laat bepalen. Ik word uitgedaagd om na te gaan wat mijn waarden in mijn leven zijn en hoe ik invulling wil geven aan lichamelijke onderzoeken. Wat verhoogt mijn kwaliteit? Zo kan ik zelf kiezen of ik wel, of niet een scan wil die zal laten zien hoe hard de tumoren groeien. Ik kan kiezen of ik nooit meer naar het ziekenhuis ga, of dat ik ga als mijn klachten toenemen. Ik kan ten alle tijden bellen naar mijn artsen, maar het is ook oké als ik lange tijd niets van mij laat horen.
Mijn arts zei letterlijk tegen mij dat als ik teveel op zou zien tegen een onderzoek, ik onmiddellijk af moest bellen, het zou immers zonde zijn van mijn tijd. Door dat te beseffen en dat inzicht mee te nemen in mijn keuze voor een scan, ga ik enkel nog naar het ziekenhuis als het een bevrijding in mezelf oplevert.Ziek zijn is zoiets waarvan veel mensen zeggen dat je er geen invloed op hebt. Niemand kan de loop van een ziektebeeld, of dat nu een griepje of iets groters is, bepalen. Het zou teleurstellingen opleveren te denken dat het wel zo is.

Voor mij is dan ook de uitdaging van ziekzijn om een meester over je eigen leven te blijven, ondanks – of dankzij – een lichaam dat niet meewerkt. Door voortdurend voor ogen te houden wat we zelf in de hand hebben en wat niet. Mijn gezondheid heb ik in beperkte mate in de hand. Waar ik wél invloed op heb en compleet in eigen hand heb, zijn mijn opvattingen, denkbeelden en mijn levensopvatting. Het is het enige wat ik onder alle situaties altijd onder controle kan houden en waar ik hoop uit kan putten.Door deze innerlijke vrijheid te ontdekken, zag ik de wereld met een andere blik. En die andere blik geeft een volledig nieuwe kijk op de wereld. Mijn ogen nemen dezelfde dingen waar, maar alles om mij heen lijkt te zijn veranderd. Ik zie hetzelfde uitzicht vanuit de woonkamer, dezelfde bomen, dezelfde winkels. De tumoren in mijn zijn hetzelfde en zullen nog altijd dezelfde gevolgen voor mij hebben.  Alles is hetzelfde, maar mijn ogen zien een andere wereld.

Wánt ik blijf vrij, ik blijf mijn eigen lot bepalen. Net zoals iedereen die vrijheid heeft dat te doen.Ik heb binnenkort weer onderzoeken, waar ik niet tegenop zie, omdat ik bewust de keuze maakte daar heen te gaan en mij te focussen op de voordelen die het mij gaan opleveren. Ik vind het namelijk fijn te weten wat er afspeelt in mijn lichaam. Ik word eerder gek van onzekerheid over het niet weten – hoelang, hoeveel, wanneer – dan het wel weten van de misschien niet aangename waarheid.

Dat zijn mijn opvattingen, waar ik wel degelijk invloed op heb. Door los te laten waar we geen invloed op hebben, verdwijnen gevoelens van machteloosheid en komt de vrijheid van het zelf bepalen naar boven. Onze vrijheid van gedachten.

2 gedachten over “Vrijheid van gedachten”

  1. Lieve Laura,

    wat een inspirerende tekst! De keuzes die jij bewust wel wil maken. En welke voordelen dat dan oplevert.
    Je bent een levenskunstenaar!

    Veel kracht en liefde, Mariette

Reacties zijn gesloten.